Kastracija mačke

POMEMBNO – pojav mačje kuge

Aktualno

Na naši veterinarski postaji opažamo porast incidence mačje kuge. Gre za zelo nalezljivo virusno bolezen, s katero se lahko okužijo necepljene mačke vseh starosti, prizadane pa predvsem necepljene mačje mladiče do 1 leta starosti. Bolezen povzroča parvovirus, soroden virusu, ki povzroča pasjo parvovirozo, vendar na pse ni prenosljiv. Prav tako virus mačje kuge ni nevaren za človeka.

Mačja kuga se večinoma kaže z depresijo, anoreksijo, inapetenco, povišano telesno temperaturo, bruhanjem, in hudo dehidracijo. Driska se lahko razvije, ni pa vedno prisotna.

Pri kliničnem pregledu ponavadi ugotovimo hudo depresijo, vročino in abdominalno bolečino. Bolezen se potrdi z odvzemom krvi in s hitrim testom iz vzorca blata.

Zdravila za to bolezen ni, lahko pa jo preprečimo s cepljenjem. Inkubacijska doba je 2-7 dni, zato je potrebno mačko, ki je bila v stiku z okuženo živaljo čim prej cepiti, da se pravočasno zagotovi zadostna raven protiteles. Če pa mačka zboli za mačjo kugo, ji lahko nudimo le podporno terapijo, ki pa ni vedno uspešna. V primeru, da mačka bolezen preboli, pridobi dolgotrajno imunost, vendar ne doživljenjsko.

Za več informacij o bolezni nas lahko pokličete oz. Nam pišete na e-mail naslov (info@veterina-konjice.si).