Rdečica pri prašičih

Aktualno

Rdečica je dokaj pogosta nalezljiva vročinska bolezen prašičev, ki se pojavlja tudi pri nekaterih drugih vrstah živali. Zboli lahko tudi človek.  Najpogosteje izbruhne v vročih in soparnih poletnih dneh, ob spremembah vremena ali krme in med brejostjo. Od okužbe do pojava kliničnih znakov mine običajno 2 – 5 dni, med najpomembnejše ukrepe za nadzor bolezni pa spadata primerna oskrba živali in preventivno cepljenje.

Bolezen povzroča bakterija Erysipelothrix rhusiopathiae, ki je zelo odporna in v okolju zelo razširjena. Najpogosteje zbolijo necepljeni prašiči med tremi in dvanajstimi meseci starosti. Za hitro potekajočo septikemično obliko je značilen nenaden pojav neješčnosti, hudo poslabšanje splošnega stanja z visoko vročino (40 – 43 oC), pospešenim dihanjem, ležanjem in zapeko. Pozneje se pojavijo še koprivke ali urtike (temnordeče, kvadrataste ali romboidne rahlo otekle spremembe po koži). Bolezen utegne potekati zelo hitro in se končati s poginom živali še preden se pokažejo spremembe po koži. Breje svinje in mladice lahko zvržejo. Pri počasi potekajoči obliki bolezni se pojavljajo vnetja sklepov in okvare na srčnih zaklopkah.

Prašiči z rdečico zahtevajo takojšnje zdravljenje in izvedbo ukrepov za preprečitev širjenja bolezni znotraj hleva.

Najbolj primeren čas za preventivno cepljenje je spomladi oz. pred začetkom poletja. Cepljenje izvajamo po naročilu stranke na terenu vsak delavnik od zadnjega tedna v aprilu do jeseni. Naročilo cepljenja je možno na tel. številki 037593050 oz. na info@veterina-konjice.si

Ambulanta za male živali

Ob potoku 2B,
3210 Slovenske Konjice
pon, sre 7:00 - 15:00
tor, čet, pet 7:00 - 18:00
sob 7:00 - 9:00

Dežurni veterinar

24ur na dan

Prisotnost veterinarja v Vitanju

pon - pet 11:45 - 12:00
Grajski trg 6,
3205 Vitanje

Naroči obisk
veterinarja na dom

vsak delovni dan 7:00 - 9:00
nedelja in prazniki 7:00 - 8:00