Zobni kamen psa

Zobni kamen

Aktualno

Zobni kamen nastane, ob nerednem čiščenju zob, takrat nastanejo na zobeh najprej zobne obloge, katere lahko odstranjujemo z rednim umivanjem ali uporabo posebnih pripomočkov oz. priboljškov ki so namenjeni odstranjevanju le-teh. Če zob ne očistimo redno, se nanje nabere kalcij in tako nastanejo trde obloge, ki jim pravimo zobni kamen, ki so pravzaprav rjavkaste ali rumenkaste naslage na zobeh, ki se jih ne da odstraniti s ščetkanjem, drgnjenjem s krpicami ali praskanjem z nohti. Zobni kamen  je nevaren, saj pripomore k nastanku parodontalne bolezni. Zato ga je potrebno preprečevati in odstranjevati.

Zobne obloge lahko preprečujemo s pravilno prehrano. Poskrbeti je potrebno, da psa ali mačko hranimo s tako hrano, ki se ne lepi na zobe. Živali, ki jedo pretežno meso, brikete in veliko žvečijo (tako kosti kot tudi gumijaste igrače ali vrv) imajo precej manj zobnih težav, oz. se te začnejo mnogo kasneje. K nalaganju zobnega kamna so bolj nagnjene male pasme psov in tiste pasme, katerih zgornja čeljust je krajša od spodnje. Tveganje za nastanek infekcij obzobnih tkiv in nalaganje zobnega kamna pa je povečano tudi pri živalih, ki jedo večinoma mehko hrano. Taki hrani namreč manjka učinek drgnjena zob, ki obloge odstranjuje. Poleg tega ostanki mehke hrane zastanejo v žepkih pod dlesnijo na bazi zoba. Tam povzročijo infekcijo, ki zmehča dlesni in povzroči njihov odstop. Infekcija med drugim povzroča slab zadah, le-ta pa lahko na koncu privede do hude parodontalne bolezni in izpadanja zob.

Pri preprečevanju nastanka zobnih oblog pomembno vlogo igra tudi ustna higiena. Zato se svetuje vsaj dvakrat tedensko umivanje zob, lahko tudi mehanično odstranite obloge, ki se mu naberejo na zobeh. To lahko storite z zobno krtačko ali krpico. V pomoč pa vam je lahko mnogo čistilnih žvečljivih posladkov, izdelanih v ta namen: od encimske zobne paste do kožne krpice prepojene z encimi, ki jo pes lahko žveči.  Človeška zobna pasta ni primerna, saj lahko zelo razdraži in poškoduje želodčno sluznico.

Ambulantna odstranitev zobnega kamna

 Če pri kliničnem pregledu opazimo zobni kamen, lastnikom svetujemo njegovo odstranitev. V nasprotnem primeru namreč pride do nadaljnega nalaganja mehkih oblog na podlago, kar privede do vnetja dlesni. Poleg tega so tako mehke naslage kot tudi zobni kamen dobro gojišče bakterij, ki tam najdejo hrano ter povzročajo razkroj obzobnega tkiva, vnetje dlesni in s tem v določeni meri negativno vplivajo na celoten organizem. Vnetje obzobnih tkiv namreč v končni fazi privede do parodontalne bolezni, ki lahko prizadene tudi srce, ledvica in jetra.

Medtem, ko lahko mehke obloge odstranjujete sami, mora zobni kamen odstraniti veterinar. Poseg poteka v splošni anesteziji. Zobni

kamen odstranjujemo z ultrazvočnim čistilcem zobnega kamna. Pri posegu vedno uporabljamo inhalacijsko anestezijo, ker se živali po njej najhitreje zbudijo. Anestezijski protokol prilagodimo starosti in specifičnim stanjem živali. Po končanem posegu se žival hitro zbudi in je sposobna samostojno odkorakati iz ambulante.