Akcija cepljenja lisic proti steklini

Aktualno

UVHVVR  obvešča, da so 30. septembra 2018 pričeli z jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Akcija bo trajala predvidoma do 15. novembra 2018.
Polaganje vab se bo izvajalo v 50 km pasu ob meji s Hrvaško z višine 300 m, s pomočjo posebej prirejenih letal.
Polaganje vab za cepljenje lisic proti steklini se bo izvajalo iz  naslednjih letališč: Letališče Jožeta Pučnika – Ljubljana, Portorož, Murska Sobota in Novo mesto; po potrebi bodo vključena tudi letališča v Slovenj Gradcu, Celju in Divači.

Več informacij je na spletnih straneh Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin:

Območje cepljenja: Območje ORV

Rdečica pri prašičih

Aktualno

Rdečica je dokaj pogosta nalezljiva vročinska bolezen prašičev, ki se pojavlja tudi pri nekaterih drugih vrstah živali. Zboli lahko tudi človek.  Najpogosteje izbruhne v vročih in soparnih poletnih dneh, ob spremembah vremena ali krme in med brejostjo. Od okužbe do pojava kliničnih znakov mine običajno 2 – 5 dni, med najpomembnejše ukrepe za nadzor bolezni pa spadata primerna oskrba živali in preventivno cepljenje.

Bolezen povzroča bakterija Erysipelothrix rhusiopathiae, ki je zelo odporna in v okolju zelo razširjena. Najpogosteje zbolijo necepljeni prašiči med tremi in dvanajstimi meseci starosti. Za hitro potekajočo septikemično obliko je značilen nenaden pojav neješčnosti, hudo poslabšanje splošnega stanja z visoko vročino (40 – 43 oC), pospešenim dihanjem, ležanjem in zapeko. Pozneje se pojavijo še koprivke ali urtike (temnordeče, kvadrataste ali romboidne rahlo otekle spremembe po koži). Bolezen utegne potekati zelo hitro in se končati s poginom živali še preden se pokažejo spremembe po koži. Breje svinje in mladice lahko zvržejo. Pri počasi potekajoči obliki bolezni se pojavljajo vnetja sklepov in okvare na srčnih zaklopkah.

Prašiči z rdečico zahtevajo takojšnje zdravljenje in izvedbo ukrepov za preprečitev širjenja bolezni znotraj hleva.

Najbolj primeren čas za preventivno cepljenje je spomladi oz. pred začetkom poletja. Cepljenje izvajamo po naročilu stranke na terenu vsak delavnik od zadnjega tedna v aprilu do jeseni. Naročilo cepljenja je možno na tel. številki 037593050 oz. na info@veterina-konjice.si

Kastracija mačke

Sterilizacija mačke in kastracija mačka

Male živali

Sterilizacija mačke

Sterilizacija mačke, to je odstranitev jajčnikov ali jajčnikov in maternice, ima veliko pozitivnih posledic za muco. Po sterilizaciji se mačke več ne gonijo, zato nimajo več nagona, da bi se odpravile iskat partnerja. S tem se zelo zmanjša verjetnost prenosa mnogih bolezni. Tudi ugriznih ran, ki velikokrat nastanejo pri parjenju ni. Z samo sterilizacijo muce se zelo zmanjša pojavnost raka na jajčniku, maternici in mlečni žlezi ter gnojnega vnetja maternice.

Največja prednost pa je, da s sterilizacijo pripomoremo k zmanjšanju populacije mačk, ki se nenadzorovano razmnožujejo.

Poseg sterilizacije se izvaja v splošni narkozi pod stalnim nadzorom življenjskih funkcij. Mačke so ponavadi hospitalizirane nekaj ur, da se stabilizirajo in v celoti prebudijo iz narkoze. Nato jih lastniki prevzamejo v svojo oskrbo, ki pa ne zahteva večjih ukrepov.

 

Kastracija mačka

Kastracija mačka, to je odstranitev mod, je nezahteven kirurški poseg, ki pa prinaša mnogo pozitivnih stvari tako za mačka kot lastnika. Poseg kastracije se izvaja v splošni narkozi pod stalnim nadzorom življenjskih funkcij. Mačke so ponavadi hospitalizirane nekaj ur, da se stabilizirajo in v celoti prebudijo iz narkoze. Nato jih lastniki prevzamejo v svojo oskrbo, ki pa ne zahteva večjih ukrepov.

Kastrirani mački nimajo več nagona za parjenje, zato se zadržujejo v domačem okolju in so manj izpostavljeni nevarnostim kot so prenosljive bolezni in poškodbe. Taki mački ne markirajo oz. označujejo svojega okolja, tudi urin nima več tako izrazitega vonja.

Klop

Test na klopno prenosljive bolezni

Aktualno

Hitri test prisotnosti protiteles proti povzročiteljem klopno prenosljivih bolezni omogoča zgodnje odkrivanje okužbe z anaplazmo, borelijo, erlihijo (klopno prenosljive bolezni) in srčnimi glistami (prenašajo jo komarji). Zgodnje odkritje teh bolezni pa močno pripomore k uspešnejšemu zdravljenju. Pregled krvi s hitrim testom 4DX je zato priporočljivo opraviti enkrat letno. To še posebej velja za pse, ki se veliko gibljejo v naravi.

Klinični znaki borelioze, anaplazmoze ali erlihioze so lahko zelo prikriti oz. jih zlahka zamenjamo z drugimi zdravstvenimi težavami. Hitri test pa veterinarju omogoča, da ugotovi ali je bil pes okužen z temi klicami. Tako lahko pravočasno predpišemo ustrezno terapijo. Test omogoča odkrivanje prisotnosti obrambnih celic proti tem povzročiteljem in ne reagira navzkrižno s protitelesi, ki nastanejo po cepljenju proti boreliozi.

Klinični znaki borelioze so: nenadno šepanje, otežena hoja ali zategli sklepi, bolečine v nogah ali po telesu, vročina, utrujenost, izguba apetita in povečane bezgavke.

Če posumimo na okužbo, lahko žival testiramo 21 dni (ali več) po infekciji. Takrat namreč lahko pričakujemo nastanek protiteles in s tem pozitiven rezultat na hitrem testu.

Zobni kamen psa

Zobni kamen

Aktualno

Zobni kamen nastane, ob nerednem čiščenju zob, takrat nastanejo na zobeh najprej zobne obloge, katere lahko odstranjujemo z rednim umivanjem ali uporabo posebnih pripomočkov oz. priboljškov ki so namenjeni odstranjevanju le-teh. Če zob ne očistimo redno, se nanje nabere kalcij in tako nastanejo trde obloge, ki jim pravimo zobni kamen, ki so pravzaprav rjavkaste ali rumenkaste naslage na zobeh, ki se jih ne da odstraniti s ščetkanjem, drgnjenjem s krpicami ali praskanjem z nohti. Zobni kamen  je nevaren, saj pripomore k nastanku parodontalne bolezni. Zato ga je potrebno preprečevati in odstranjevati.

Zobne obloge lahko preprečujemo s pravilno prehrano. Poskrbeti je potrebno, da psa ali mačko hranimo s tako hrano, ki se ne lepi na zobe. Živali, ki jedo pretežno meso, brikete in veliko žvečijo (tako kosti kot tudi gumijaste igrače ali vrv) imajo precej manj zobnih težav, oz. se te začnejo mnogo kasneje. K nalaganju zobnega kamna so bolj nagnjene male pasme psov in tiste pasme, katerih zgornja čeljust je krajša od spodnje. Tveganje za nastanek infekcij obzobnih tkiv in nalaganje zobnega kamna pa je povečano tudi pri živalih, ki jedo večinoma mehko hrano. Taki hrani namreč manjka učinek drgnjena zob, ki obloge odstranjuje. Poleg tega ostanki mehke hrane zastanejo v žepkih pod dlesnijo na bazi zoba. Tam povzročijo infekcijo, ki zmehča dlesni in povzroči njihov odstop. Infekcija med drugim povzroča slab zadah, le-ta pa lahko na koncu privede do hude parodontalne bolezni in izpadanja zob.

Pri preprečevanju nastanka zobnih oblog pomembno vlogo igra tudi ustna higiena. Zato se svetuje vsaj dvakrat tedensko umivanje zob, lahko tudi mehanično odstranite obloge, ki se mu naberejo na zobeh. To lahko storite z zobno krtačko ali krpico. V pomoč pa vam je lahko mnogo čistilnih žvečljivih posladkov, izdelanih v ta namen: od encimske zobne paste do kožne krpice prepojene z encimi, ki jo pes lahko žveči.  Človeška zobna pasta ni primerna, saj lahko zelo razdraži in poškoduje želodčno sluznico.

Ambulantna odstranitev zobnega kamna

 Če pri kliničnem pregledu opazimo zobni kamen, lastnikom svetujemo njegovo odstranitev. V nasprotnem primeru namreč pride do nadaljnega nalaganja mehkih oblog na podlago, kar privede do vnetja dlesni. Poleg tega so tako mehke naslage kot tudi zobni kamen dobro gojišče bakterij, ki tam najdejo hrano ter povzročajo razkroj obzobnega tkiva, vnetje dlesni in s tem v določeni meri negativno vplivajo na celoten organizem. Vnetje obzobnih tkiv namreč v končni fazi privede do parodontalne bolezni, ki lahko prizadene tudi srce, ledvica in jetra.

Medtem, ko lahko mehke obloge odstranjujete sami, mora zobni kamen odstraniti veterinar. Poseg poteka v splošni anesteziji. Zobni

kamen odstranjujemo z ultrazvočnim čistilcem zobnega kamna. Pri posegu vedno uporabljamo inhalacijsko anestezijo, ker se živali po njej najhitreje zbudijo. Anestezijski protokol prilagodimo starosti in specifičnim stanjem živali. Po končanem posegu se žival hitro zbudi in je sposobna samostojno odkorakati iz ambulante.

Ambulanta za male živali

Ob potoku 2B,
3210 Slovenske Konjice
pon, sre 7:00 - 15:00
tor, čet, pet 7:00 - 18:00
sob 7:00 - 9:00

Dežurni veterinar

24ur na dan

Prisotnost veterinarja v Vitanju

pon - pet 11:45 - 12:00
Grajski trg 6,
3205 Vitanje

Naroči obisk
veterinarja na dom

vsak delovni dan 7:00 - 9:00
nedelja in prazniki 7:00 - 8:00