POPOLNA ZAPORA CESTE – ASFALTIRANJE

Aktualno

Obveščamo vas, da bo v soboto 24.06.2023, zaradi asfaltiranja nove obvoznice, do naše poslovne stavbe onemogočen dostop z avtom. Dostop bo onemogočen od 8.00 do 20.00.

Dostop bo možen peš.

Ambulanta obratuje po normalnem urniku (od 8.00 do 12.00).

UKREPI ZA DOBROBIT ŽIVALI V LETU 2023

Aktualno

BVD- bovine viral diarrhea

 

Govejo virusno drisko (BVD) povzroča virus goveje virusne driske (BVDV). Je nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih parkljarjev. Znaki BVD se razlikujejo glede na imunski status izpostavljenih živali in sev okuženega virusa. Inkubacijska doba je približno tri do pet dni. Če so dovzetne živali okužene z virulentnim sevom virusa, se bo bolezen verjetno pojavila kot akutna, huda bolezen s krvavo drisko, visoko vročino (41°C), neješčnostjo živali, razjedami v ustih ter pogosto z respiratornimi obolenji kot so pljučnice in vnetja zgornjih dihal. Nekatere okužene živali lahko poginejo, druge pa si opomorejo, običajno v enem ali dveh tednih. Ker je BVD virusna bolezen, je zdravljenje z antibiotiki neučinkovito.

Glavni težava okužb so breje živali oz. novorojena teleta. Če si breje živali opomorejo, lahko splavijo približno 2 do 4 tedne po izpostavitvi, zlasti če so v drugem trimesečju brejosti. Pri živalih, ki so bile izpostavljene v prvem trimesečju brejosti, lahko  pride do zgodnje embrionalne smrtnosti zarodka in ponovno preidejo v pojatev. Takšne živali težje ponovno postanejo breje.  V kolikor zarodek ne odmre in se normalno povrže predstavlja takšno tele tako imenovanega PI(persistentni izločevalec virusa).  To tele PI bo do konca svojega življenja izločalo veliko virusa BVD, ki lahko nato okuži druge živali. S prodajo teh telet  oziroma odraslih PI-jev bolezen širimo v druge reje govedi.

Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano je pripravilo program za  izkoreninjenje goveje virusne diareje, ki je tudi subvencioniran.

Upravičenec, ki bo v letu 2023 izvajal aktivnosti za pridobitev statusa črede, proste BVD, mora do 28. februarja 2023 veterinarski organizaciji predložiti izjavo o izvedbi aktivnosti za pridobitev ali ohranitev statusa črede, proste BVD, na obrazcu iz Priloge 6 uredbe( povezava se nahaja na koncu besedila). Nato  mora imeti opravljeno prvo vzorčenje za pridobitev statusa črede, proste BVD, najpozneje do 31. maja 2023. Če so rezultati preiskav negativni, mora upravičenec izvesti drugo vzorčenje najpozneje do 15. novembra 2023. Prijavo za odvzem vzorcev za drugo vzorčenje mora upravičenec dati veterinarski organizaciji najpozneje do 30. septembra 2023. Če so rezultati preiskav pozitivni, mora upravičenec zagotoviti, da veterinarska organizacija, na katero je dal prijavo za odvzem vzorcev, do 15. novembra 2023 začne z vzorčenjem živali.

 

Spletna povezava do uredbe 2023:

Aviarna influenca v naši regiji

Aktualno

Kaj je aviarna influenca oz. ptičja gripa? 

Aviarna influenca, znana tudi kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Bolezen se med pticami prenaša kapljično, z medsebojnimi stiki med pticami, preko njihovih izločkov in preko okužene krme. Prenos je možen tudi z obutvijo in opremo, ki je bila v stiku z okuženim materialom. 

Preberi več “Aviarna influenca v naši regiji”

Kastracija mačke

Sterilizacija mačke in kastracija mačka

Male živali

Sterilizacija mačke

Sterilizacija mačke, to je odstranitev jajčnikov ali jajčnikov in maternice, ima veliko pozitivnih posledic za muco. Po sterilizaciji se mačke več ne gonijo, zato nimajo več nagona, da bi se odpravile iskat partnerja. S tem se zelo zmanjša verjetnost prenosa mnogih bolezni. Tudi ugriznih ran, ki velikokrat nastanejo pri parjenju ni. Z samo sterilizacijo muce se zelo zmanjša pojavnost raka na jajčniku, maternici in mlečni žlezi ter gnojnega vnetja maternice.

Največja prednost pa je, da s sterilizacijo pripomoremo k zmanjšanju populacije mačk, ki se nenadzorovano razmnožujejo.

Poseg sterilizacije se izvaja v splošni narkozi pod stalnim nadzorom življenjskih funkcij. Mačke so ponavadi hospitalizirane nekaj ur, da se stabilizirajo in v celoti prebudijo iz narkoze. Nato jih lastniki prevzamejo v svojo oskrbo, ki pa ne zahteva večjih ukrepov.

 

Kastracija mačka

Kastracija mačka, to je odstranitev mod, je nezahteven kirurški poseg, ki pa prinaša mnogo pozitivnih stvari tako za mačka kot lastnika. Poseg kastracije se izvaja v splošni narkozi pod stalnim nadzorom življenjskih funkcij. Mačke so ponavadi hospitalizirane nekaj ur, da se stabilizirajo in v celoti prebudijo iz narkoze. Nato jih lastniki prevzamejo v svojo oskrbo, ki pa ne zahteva večjih ukrepov.

Kastrirani mački nimajo več nagona za parjenje, zato se zadržujejo v domačem okolju in so manj izpostavljeni nevarnostim kot so prenosljive bolezni in poškodbe. Taki mački ne markirajo oz. označujejo svojega okolja, tudi urin nima več tako izrazitega vonja.

Klop

Test na klopno prenosljive bolezni

Aktualno

Hitri test prisotnosti protiteles proti povzročiteljem klopno prenosljivih bolezni omogoča zgodnje odkrivanje okužbe z anaplazmo, borelijo, erlihijo (klopno prenosljive bolezni) in srčnimi glistami (prenašajo jo komarji). Zgodnje odkritje teh bolezni pa močno pripomore k uspešnejšemu zdravljenju. Pregled krvi s hitrim testom 4DX je zato priporočljivo opraviti enkrat letno. To še posebej velja za pse, ki se veliko gibljejo v naravi.

Klinični znaki borelioze, anaplazmoze ali erlihioze so lahko zelo prikriti oz. jih zlahka zamenjamo z drugimi zdravstvenimi težavami. Hitri test pa veterinarju omogoča, da ugotovi ali je bil pes okužen z temi klicami. Tako lahko pravočasno predpišemo ustrezno terapijo. Test omogoča odkrivanje prisotnosti obrambnih celic proti tem povzročiteljem in ne reagira navzkrižno s protitelesi, ki nastanejo po cepljenju proti boreliozi.

Klinični znaki borelioze so: nenadno šepanje, otežena hoja ali zategli sklepi, bolečine v nogah ali po telesu, vročina, utrujenost, izguba apetita in povečane bezgavke.

Če posumimo na okužbo, lahko žival testiramo 21 dni (ali več) po infekciji. Takrat namreč lahko pričakujemo nastanek protiteles in s tem pozitiven rezultat na hitrem testu.